Artikler

Current Articles | Archives | Search

Håkon 6 Magnusson
Forfatter K M Staale Jenssen @ Thursday, August 09, 2012 :: 693 Visninger :: 0 Kommentarer :: Article Rating :: Kongene, Håkon 6 Magnusso

lions
HÅKON 6 MAGNUSSON
Sønn av Magnus Eriksson og Blanche fra Namur
Født: 1340 Død: 1380 Norsk konge: 1343-1380
Svensk konge: 1362-1364

Da kong Håkons mor, dronning Blanche døde, etterlot hun seg ikke stort annet enn litt dekketøy og noen slitte duker og laken. Syv år senere står det ikke bedre til med kong Håkons egen dronning, Margrete - der hun sitter alene på Akershus slott med en nyfødt sønn, og mangler varme, mat og drikke både for seg selv og sine tjenere - og heller ikke har penger til å kjøpe det nødvendige.

Håkon 6 har det ikke lett. Norge er helt utarmet etter svartedauen og epidemier, og som konge har han i årevis måttet føre krig med Sverige for å hjelpe sin far. Endog løsepenger for ham måtte han punge ut med. Beløpet ble skaffet ved å ta opp lån og ilegge skatter. Dette gjorde ikke situasjonen bedre.

Egentlig var Håkon 6 norsk konge fra han var 3, men regjeringstiden regnes fra han var 15 år og myndig. Og da broren, Erik som var konge i Sverige døde - ble Håkon hyllet som konge i Sverige sammen med faren. Men innen to år var gått, var de avsatt begge to, og fetteren Albrecht valgt til konge.

Håkon brukte siden mye av sine krefter og penger på å vinne Sverige tilbake. Han hadde beholdt en del av Sydvest-Sverige, men det var først etter hans død at hans egen dronning, Margrete , endelig klarte å knekke Albrecht. Håkon 6 Magnusson døde bare såvidt førti år gammel.

Kanskje krig og strid og pengebekymringer forkortet livet hans. Han var en snill og god mann. Men den stadige kampen for for å sikre makten i Sverige, først for faren, og senere for seg selv og sønnen, Olav, tok så mye krefter at han fikk liten tid å tenke på Norges beste midt opp i all striden og kampen.

 
Registrer rangering
Registrer kommentar

Name (required)

Email (required)

CAPTCHA image
Enter the code shown above: